Kønsroller gennem tiden

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Kønsroller gennem tiden by Mind Map: Kønsroller gennem tiden

1. Kammen af AnneGrethe Dahms

1.1. Forfatteren

1.1.1. Anne Grethe Dahms er født i 1947 og opvokset i et lille fiskerleje. Hendes far var kutter, og hendes mor var Jehovas vidner. Hun har 4 søstre og hun var nummer 2 i rækken. Hun har altid været interesseret i bøger. Hun elskede at skrive og gå i skole. Efter realeksamen rejste hun til Skotland i et år. Senere tog hun på seminaret og tog uddannelsen som talepædagog. Hun er gift og har en datter, der er flyttet hjemmefra, bor på en gammel bondegård og har masser af dyr, opdrætter islandske heste, har hunde, katte og høns og bor lige op ad skoven, der vrimler med grumme og uhyggelige historier.

1.2. Hvad handler teksten om?

1.2.1. Novellen handler om en pige, som er præstens datter. Hun hedder Kristine, og hun har forelsket sig i en kam. Hun vælger så at stjæle kammen, ligesom ved hendes faders kniv og moders broche. Kristine skal tvangs giftes med Fru. Margrethes søn. Og det ønsker hun ikke da sønnen havde et alkohol problem.

1.3. Hvad drejer teksten sig om?

1.3.1. Novellen drejer sig om en pige, som er kleptoman. Hun har fundet en kam hun mener er specielt lavet til hende. Der er meget drama og der er også mange psykologiske problemer.

1.4. Novellens historiske tid

1.4.1. Novellen foregår i 1700-tallet

1.5. Samfundsstruktur

1.5.1. Samfundet bestod af tjenestefolk nederst, så kom de borgerlige, og til sidst de kongelige og kirken.

1.6. Familieforhold

1.6.1. I hjemmene var det manden der bestemte, og konen så yndig ud og syede. Børnene skulle kun ses og ikke høres.

1.7. Kønsroller

1.7.1. Manden bestemte og resten af familien følger med. Hvis manden siger hop, så spørger de andre hvor højt.

1.8. Børneopdragelse

1.8.1. Det var, gør som dine forældre siger ellers for man slag. Og børn var ikke særlig meget værd. Drengene skulle nok lære alt det faderen kunne, for han skulle tage over når han gik bort.

2. Tårer af Tove Ditlevsen

3. Hosekræmmeren af St. Steensen Blicher

3.1. Hvad handler teksten om?

3.1.1. Teksten handler om en pige, som er forelsket i Esben. Men hans far vil have at hendes bejler skal være rig, så Esben tager til Holsten for at tjene penge. Da Esben kommer tilbage er Cecilia sindsyg og slår ham ihjel.

3.2. Hvad drejer teksten sig om?

3.2.1. Teksten drejer sig om ulykkelig kærlighed mellem Cecilia og Esben, men Cecilia ender med at blive sindsyg fordi hendes far gerne vil have at hende bejler skal være rig.

3.3. Familieforhold

3.3.1. Faderen bestemmer alt. Man høre ikke særlig meget til moderen. Cecilia skal bort giftes.

3.4. Personkarakteristik

3.4.1. Cecilia

3.4.1.1. Hun er pæn, eftertragtet og hun er forelsket i Esben og hun bliver sindsyg senere i historien.

3.4.2. Michel Krænsen

3.4.2.1. Han er Cecilias far/hosekræmmeren. Han er gift med Cecilias mor. Michel er kontrolerene og vil gerne have masser af penge.

3.4.3. Esben

3.4.3.1. Han er Cecilias fattige bejler, som ønsker inderligt med kærlighed at giftes med hende.

3.4.4. Fortælleren

3.4.4.1. Fortælleren er en mand som ser det hele. Han kan godt lide at være alene og ude i den fri natur.

4. En lønningsdag af Martin Andersen Nexø

5. Ringen af Karen Blixen

5.1. Forfatteren

5.1.1. Baronesse Karen von Blixen-Finecke. Døbt Karen Christentze Dinesen. Født 17. april 1885 på Rungstedlund, og døde på Rungstedlund 7. september 1962. Hun var en dansk, højtbeundret digter, forfatter og storyteller, som – foruden eget navn – skrev under pseudonymerne Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Karen Blixen betragtede sig selv som storyteller og har sammenlignet sig med Scheherazade, der i Tusind og en Nats eventyr fortæller kaliffen Shahryar eventyr. Hendes fortællinger og eventyr følger traditionen af storytelling, og de fleste finder sted i det 19. århundrede eller tidligere. I Danmark, USA og England er Karen Blixen mest berømt for værkerne Syv fantastiske Fortællinger, Vinter-Eventyr og Den afrikanske Farm.

5.2. Hvad handler teksten om?

5.2.1. Teksten handler om et nygift par, som bliver udsat for fåretyveri. Lovise ender så med at møde fårtyven og de ender med at have et intens møde

5.3. Hvad drejer teksten sig om?

5.3.1. Teksten drejer sig om Lovise mister sin mødom til den beskidte og farlige fårtyv. Fårtyven ender med at få lidt renhed og Lovise ender med at få lidt urenlighed over sig efter det erotiske møde mellem dem.

5.4. Familieforhold

5.4.1. I den tid Bestemte manden meget, men mellem dem hvor Konrad ikke er i lige så fin rang som Lovise, respektere Konrad, Lovise lidt mere end man ville på det tidspunkt.

5.5. Personkarakteristik

5.5.1. Lovise/lise

5.5.1.1. Lovise er en rigmands pige, som er ren og uskyldig. Hun møder så midt i historien fårtyven, som tager noget uskyld fra hende og gør at hun "ændre" sig.

5.5.2. Konrad

5.5.2.1. Konrad er Lovises mand. Han er ikke lige så velhavende som hende. Men han elsker hende og respektere hende.

5.5.3. Matthias

5.5.3.1. Matthias er Konrads Schæfer og Konrads trofastige hjælper.

5.5.4. Fårtyven

5.5.4.1. Fårtyven er en beskidt og skyldig morder, som møder Lovise og stjæler hendes uskyld.