EVOLUCIJA ČOVJEKA

Umna mapa za Vjeronauk

Lancez-Vous. C'est gratuit
ou s'inscrire avec votre adresse e-mail
EVOLUCIJA ČOVJEKA par Mind Map: EVOLUCIJA ČOVJEKA

1. Skupina primata

2. Ostatci pronađeni u Keniji prije 14 milijuna godina.

3. Fosilni ostatci tih stvorenja pronađeni su u istočnoj Africi.

4. Sljedeći veliki fosilni trag,australopitek,seže u razdoblje od prije 3-4 milijuna godina.Njegovi su fosili nađeni u Tanzaniji i Etiopiji.Mozak mu je bio veliki oko 400 cm3,bio je vegetarijanac.Imao je majmunoliku lubanju i zube,ali i potpuno uspravan hod.Po tome ga svrstavamo u homide.Stoga ga nazivamo predčovjekom.Tim tzv.predčovjekom počinje ljudske vrste i roda Homo.

5. Usporedbom DNA čimpanze i gorile,čimpanze i gorile došlo se do procjene o odvajanju evolucijske linije 10 milijuna godina,a čimpanze prije 6 milijuna godina.

6. Prije 1.5 milijuna godina razvila se nova,naprednija vrsta-Homo erectus-uspravni čovjek.Bio je vjept lovac i naučio se koristiti vatrom prije 500 000 godina.Volumen mozga iznosio je oko 850 cm3.Imao je vrlo važnu ulogu na prijenos znanja na sljedeću generaciju.Javlja se govor kao oblik komunikacije.

7. Najraniji oostatci suvremenog čovjeka u Europi potječu od prije 30 000-35 000 godina,Popularno se zove kromanjonac po špilji Cro-Magnon u Francuskoj,gdje su nađeni fosili stari oko 25 000 godina.

8. Postupne su promjene dovele do pojave pravoga čovjeka prije nekih 400 000 godina.Prvi su fosili pronađeni u Njemačkoj u dolini Neander a odatle i naziv za tu podvrstu-neandertalac.Jedan od najbogatijih nalaza neandertalaca kod nas u blizini Krapine otkrio je hrvatski znanstvenik Dragutin Gorjanović Kramberger.

9. Majmunoliko biće,biljožder,koje je živjelo na stablu,poput današnjih majmuna.

10. Prva su se bića slična današnjim primatima pojavili prije približno 20 milijuna godina.

11. U razdoblju prije 5-10 milijuna godina došlo je do odvajanja razvojne linije čovjekolikih majmuna od razvojne linije ljudi.