Ik als godsdienstleraar

Начать. Это бесплатно
или регистрация c помощью Вашего email-адреса
Ik als godsdienstleraar создатель Mind Map: Ik als godsdienstleraar

1. je hart geeft je informatie

2. ziel = dat wat van jou maakt, dat jij precies jij bent

3. ieder ontwikkelt een persoonlijke kijk op het leven

4. wat inspireert me?

4.1. Toen ik mijn man leerde kennen was zijn vader doodziek. Enkele maanden later is hij gestorven, maar zijn laatste woorden waren 'zorg goed voor elkaar, zorg dat jullie altijd klaar staan voor elkaar'. Die woorden hebben me toen echt wel geraakt, geïnspireerd. Ik kende mijn schoonvader niet echt goed, maar de woorden die hij had uitgesproken op het einde van zijn leven, zijn altijd blijven hangen. Mijn schoonmoeder heeft geen auto maar als ze ons nodig heeft, zorgen we er altijd voor dat we klaar staan. Dat we er zijn voor haar. Dit is een boodschap die ik heb doorgegeven aan mijn eigen kinderen. Vang iemand op die je hulp nodig heeft, bied je hulp aan!

5. referentiekader = bril waardoor je naar de wereld rondom je kijkt

6. levensbeschouwelijke ontwikkeling: wat maakt het leven voor mij de moeite waard?

6.1. Soms heb ik eens een mindere dag, dat ik het even niet zie zitten en dan zijn er de troostende woorden van mijn naaste gezin die me weer de kracht en de moed geven om verder te gaan. Door te bijten. Mijn zelfvertrouwen een boost geven.

7. levensvragen: ieder vormt zijn eigen antwoord, dit antwoord staat niet vast, verandert in de loop van je leven

8. betekenis en zin geven aan je leven

9. levensbeschouwing: een verhaal, een verzameling van antwoorden op levensvragen

9.1. Ik wist al van jongs af aan dat ik leerkracht wilde worden maar toch twijfelde ik na het 6de middelbaar. Wil ik lesgeven in de kleueterschool? In de lagere school? ik heb gekozen voor kleuterjuf. Ik heb dit altijd graag gedaan maar de twijfel was er nog steeds en daarom heb ik gekozen om nu nog een jaar te studeren zodat ik hopelijk de 2 diploma's heb en mijn 2 dromen heb kunnen waarmaken.

10. levensbeschouwelijk leren: verhalen vertellen + vragen stellen

10.1. gebeurt in alle lessen

10.2. iedereen zich levensbeschouwelijk ontwikkelt

10.3. gebeurt op alle soorten scholen

11. sociaal-emotionele ontwikkeling hangt nauw samen met de ontwikkeling van de levensbeschouwelijke identiteit

11.1. Kinderen moeten zich goed in hun vel voelen, ze moeten over gevoelens kunnen praten of schrijven. Kinderen die in de lagere school gepest worden, dragen dit voor de rest van hun leven mee. Ze denken dat ze slecht zijn, dat ze verkeerd zijn. Ze ontwikkelen geen eigen identiteit maar verschuilen zich, hebben een masker op.

12. burgerschapsvorming: hoe kinderen voorbereiden op de samenleving

12.1. respectvol

12.2. kritisch

12.3. open manier van omgaan met alle culturen en religieuze verschillen

12.3.1. Vorig jaar stond ik op een multiculturele school. Heel veel verschillende nationaliteiten bij elkaar. Er was doorheen het hele jaar door een komen en gaan van anderstalige nieuwkomers. Er werd dan ook hard gewerkt om die kinderen, die midden in een jaar toekwamen, met open armen te ontvangen in de klas. De kinderen in de klas waren dit al gewoon maar hadden er geen probleem mee om telkens iemand nieuw te willen opnemen in de groep.

13. samen met de leerlingen op onderzoek uitgaan naar wat belangrijk is in het leven, naar waar je in gelooft