马上开始. 它是免费的哦
注册 使用您的电邮地址
Thematiek 作者: Mind Map: Thematiek

1. Motieven

1.1. Blauw water: de motieven in Blauw water zijn overspel en Verkrachting / seksualiteit. Menno en Senta plegen beide overspel, Senta doet het uit verveling. Lisa wordt jammer genoeg verkracht door de tbs'er Mick, dit laat ook een beeld zien wat de seksualiteit is van Mick. De twee motieven passen goed bij een gijzeling. Dubbelspel: Klasseverschilllen en armoede. Er is een duidelijk verschil tussen arm en rijk onder de 4 mannen. Manchi voelt zich beter dan de andere mannen omdat hij een goed baan heeft. Veel beslissingen worden genomen omdat ze arm zijn, Nora moet bijvoorbeeld kiezen tussen gastvrij zijn of een betalen voor een school voor haar zoon.

2. Titelverklaring

2.1. In Blauw water denkt Senta aan blauw water wanneer ze in een coma zit, ik denk dat dit hoop geeft, dit kan misschien een connectie hebben dan Lisa hoop moet hebben om te overleven.

2.2. Dubbelspel kan laten zien dat alle vier de mannen een tweede leven leiden zonder dat de andere het weten (veel overspel, en naar de hoeren gaan)

3. Blauw water

4. Plot

5. Personages

6. Perspectief / vertelsituatie

6.1. In beide verhaallijnen wordt het verhaal vanuit hun gezichtspunten verteld, hierdoor krijgen we deels de spanning binnen die zij ook beleefden

7. Tijd

7.1. Het verhaal wordt chronologisch verteld.

7.2. Het speelt zich ergens in het jaar 2007 af.

7.3. De vertelde tijd is ongeveer 5 dagen.

8. Ruimte

8.1. Speelt zich af in een huisje in een dorpje in Gelderland.

8.2. De omstandigheden zijn niet prettig en constante angst, dit komt omdat er ontsnapte tbs'er in Lisa's huis rondloopt.

9. Het verhaal speelt zich af in Wakota op het eiland Curaçao van de jaren 70. In het dorpje spelen vier mannen in de tuin van een arme man genaamd Boeboe Fiel. Bij het laatste spel zijn Boeboe Fiel en Manchi niet op hun opperste best, Chamon en Janchi daarentegen wel. Janchi heeft een affaire met Manchi’s vrouw, Solema, zij wil ook bij hem komen wonen. Het spel eindigt zeer slecht voor Boeboe Fiel en Manchi. Doordat dit potje zo goed ging voor de 2 winnende mannen kwam er pers, Nora, Boeboe ’s vrouw is erg gastvrij omdat ze al hun gespaarde geld aan rum uitgaf voor de gasten. Hierdoor komt er een discussie tussen Chamon en Nora. Boeboe stapt ertussenin en overlijdt aan een gevecht tegen Chamon, hij gaat naar de gevangenis. Als Manchi thuiskomt is er een briefje waarop staat dat Solema hem heeft verlaten voor Janchi, Manchi schiet zichzelf door zijn hoofd. Verder leven Janchi en Solema gelukkig samen.

10. Personages

11. Perspectief / vertelsituatie

11.1. Het verhaal wordt verteld door een alleswetende verteller, deze verteller vertelt soms ook wat extra achterliggende informatie. Alhoewel er een alleswetende verteller is, kijk je toch soms mee met de personages, je komt bijvoorbeeld achter wat ze denken.

12. Tijd

12.1. Speelt zich af in de jaren 70.

12.2. Het verhaal heeft een niet-chronologsich uiterlijk doordat er tijdverschuivingen plaatsvinden. Verder is het wel chronologisch

12.3. Vetelde tijd is ongeveer 2 dagen

13. Ruimte

13.1. Het verhaal speelt zich af in een dorpje genaamd Wakota op het eiland Curaçao.

14. Literaire Mindmap

15. Lisa zit in de tuin wanneer er opeens een man aankomt die honger heeft. De 5-jarige Anouk zit ziek thuis wanneer de man binnenkomt er wordt dan aangebeld . Later wordt het duidelijk dat het een ontsnapte tbs’er is die moord heeft gepleegd. In de tweede verhaallijn is een journaliste genaamd Senta verdwaald. Ze belt aan maar niemand doet open, dan ziet ze een man een vrouw bedreigen, ze rijdt weg en komt uiteindelijk in een coma te zitten doordat ze in een kanaal is gereden. Lisa vertelt tegen de man, Mick Kreuger, dat ze een vriend had, Menno, die een dubbelleven leidde, ook Senta pleegt overspel. Lisa wordt verkracht terwijl Senta uit de coma komt. Een tijd later doet Lisa een ontsnappingspoging die mislukt, ze sluit haarzelf met Anouk op in de kelder. Senta herinnert zich niet veel voor het ongeluk ze gaat opzoek naar hints. Menno komt een dag bij Lisa langs en wordt neergestoken door Mick. Senta vindt het huis, Mick doet zich voor als Menno. Als Senta op de wc zit en een familiefoto ziet van de echte Menno slaat ze Mick met haar life hammer in zijn oog, Lisa en Anouk ontsnappen en Lisa maakt Mick dood met een breekijzer.

16. -Lisa

16.1. -Anouk

16.1.1. -Mick Kreuger

16.1.1.1. -Menno

16.1.1.1.1. Senta

16.1.1.1.2. Hij leidde een dubbelleven met een andere vrouw en wilde Lisa nooit verlaten.

16.1.1.2. Ontsnapte tbs'er, kan zijn lust niet beheersen, heeft zijn vrouw en 2 kinderen vermoord en wordt snel jaloers.

16.1.2. 5-jarige dochter van Lisa en Menno, zwak, heeft astma en is bang voor het donker en vreemde mensen.

16.2. Hoofdpersoon, zelfstandig en had een relatie met Menno.

17. Centrale Thema

17.1. De centrale thema's zijn misdaad, moord en verbroken relaties. Misdaad: in Blauw water is er een ontsnapte tbs'er die eerder moord heeft gepleegd. In Dubbelspel heeft Chamon in de gevangenis gezeten, en het dorpje waar ze in leven is constant met illegale dingen bezig. Moord: in Blauw water wordt Menno vermoord, in Dubbelspel wordt Boeboe vermoord. Verbroken relaties: In beide boeken hebben bijna alle personages relatie problemen of / en verbroken relaties.

18. Motto

18.1. In Blauw water is er geen motto.

18.2. Het motto in dubbelspel is geen echt motto, maar 3 verhaaltjes denk ik. Eentje staat in het Duits dus ik weet niet was het betekent.

19. Thema best uitgewerkt in Blauw water

19.1. Argumentatie

19.2. Ik denk dat het Thema het best is uitgewerkt in Blauw water, omdat er vanuit de ik-persoon wordt verteld. Ook focust de schrijver zich op minder personen, waar je ze beter leert kennen. Door deze twee aspecten krijg je een beeld te zien vervelend (of niet) het is om te scheiden met je partner. Als je vanuit de ik-persoon een moord leest lijkt het ook alsof je het zelf beleeft.

20. -Manchi Sanantonio

20.1. Boeboe Fiel

20.1.1. Janchi Pau

20.1.1.1. Chamon Nicholas

20.1.1.1.1. Nora

20.1.1.1.2. Hij is de enige buitenlander, hij heeft iemand neergestoken en vermoord Boeboe waardoor hij weer naar de gevangenis moet.

20.1.1.2. Hij was een rokkenjager totdat hij verliefd werd op Solema, goede dominospeler, is uiteindelijk samen met Solema en is aan het einde eigenaar van zijn eigen meubelfabriek.

20.1.2. Oudere man die is getrouwd met Nora, hij houdt ervan om zijn taxichaffeurgeld aan vrouwen van lichte zeden uit te geven en wordt doodgeslagen door Chamon.

20.2. 50 jarige oude man die is getrouwd met Solema, heeft een goede baan, denkt veel na over wat andere van hem denken en pleegt uiteindelijk zelfmoord.

21. Plot

22. Dubbelspel